petak, 13. rujna 2013.

Tri tisuće kuna mjesečno za neuređene fasade i okućnice

Iz Vlade su put Sabora jučer izašla tri nova zakona ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, koja bi, moguće već od početka iduće godine, trebala ubrzati postupak ishodovanja dozvola za gradnju, pojeftiniti ga, ubrzati investicije, ali i bespravnu gradnju suzbijati u samom njenom začetku.
Riječ je o prijedlogu Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te Zakona o građevinskoj inspekciji koja će, primjerice, dobiti puno veće ovlasti u obračunu s bespravnom gradnjom, ali i „pojačanje“. Dio poslova građevinske inspekcije odsad će preuzeti komunalni redari, koji će moći ulaziti na gradilište, fotografirati i snimati radove, ali i gradnju zaustavljati.
Kako kažu novi zakoni, lokacijsku dozvolu ubuduće će trebati samo rijetki projekti, većina pak samo građevinsku i, kasnije, uporabnu dozvolu. Po lokacijsku će dozvolu, primjerice, morati investitori zahvata koji traže izvlaštenje, oni koji eksploatiraju mineralne sirovine, velikih zahvata u etapnoj izgradnji, dok će primjerice za gradnju pontona u lukama općenito trebati samo lokacijska, ne i građevinska dozvola iznajmljivanje stanova
Na već dostupnim internet kartama općina i gradova bit će javno dostupan, i svakome vidljiv podatak o tome što se, i da li se, na nekoj parceli planira graditi, je li za neku građevinu u tijeku postupak izdavanja dozvola, ili je ona već izdana.

Nema komentara:

Objavi komentar